?

Kan man få barn selv om man har skjeve baller?

Mann 23 . 27 April 2021
Spørsmål

Kan man få barn selv om man har skjeve baller? ble operert fa jeg var 5-7 men fikk beskjed da om jeg ikke opererer at jeg ikke kunne få barn, tror alt er greit siden de opererte meg da, men er det fortsatt sjans for at jeg ikke kan få det? er jeg steril? jeg skjønner ikke

Mann (23)
Fagperson svarer
Hei

Du er høyst sannsynlig operert for testisretensjon.

Testiklene dannes i magen i fosterlivet og vil "vandre" ned i pungen tidlig i livet. Hos de fleste gutter har dette skjedd av seg selv ved fødsel, men testisretensjon (altså at en eller begge testiklene befinner seg i magen eller et sted på veien ned i pungen) forekommer hos 2-4% av alle nyfødte gutter. Hos 75% av disse vil testikkelen vandre ned i pungen av seg selv innen gutten er blitt 1 år. Dersom dette ikke skjer er det anbefalt operasjon for å få testikkelen ned i pungen. Det er nemlig her det er rett miljø for sædproduksjon. Det er blant annet litt kjøligere enn inne i magen.

Dersom man ikke opererer vil dette medføre dårlig/ingen sædproduksjon og påvirket fertilitet. Hos de som er operert for ensidig testisretensjon er det vist at de har lik fertilitet som andre menn. Hos de som er operert for tosidig testisretensjon er det vist at fertilitet kan være litt lavere, men fortsatt mye høyere enn dersom man ikke opererer (da ville man sannsynligvis vært steril).

Det er også vist økt risiko for testikkelkreft. Gutter/menn som er opererte for testisretensjon, har økt risiko for utvikling av testikkelkreft, men risikoen er større dersom man ikke opererer. Etter puberteten er det anbefalt at du regelmessig, kanskje en gang i måneden, kjenner på testiklene dine. Kjenn etter kuler eller om testikkelen vokser. Er du usikker, bør du ta kontakt med din fastlege.

Håper dette var oppklarende og til hjelp.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?